Revenge of the nerds

netbookToen ik maandag mijn laptop opstartte, verscheen een pop-up. Microsoft ondersteunde het besturingssyteem Windows XP niet meer. Als ik het nog langer gebruikte, werd mijn computer een gewillig slachtoffer van hackers en virussen. Daarover had ik al uitvoerig gelezen in de pers. En al was de hele kwestie geen beste reclame voor de eigen software, het was toch sympathiek van Microsoft dat ik via een link naar hun site een nieuw besturingssysteem kon installeren.

Na een test of Windows 8 kon draaien op de laptop (jawel, hoera!) gaf de site het droge bericht dat Windows 8 ‘in uw regio niet downloadbaar is’. Ik kon het systeem kopen op cd. Maar de laptop is een netbook, dus zonder cd-speler.

Dan maar Windows 7. Ook die test liep voorspoedig. Bij een vijfstappenplan stond letterlijk: ‘Windows 7 online kopen en downloaden is de gemakkelijkste manier om Windows 7 te installeren op een netbook.’ Met daarnaast een link voor meer informatie. Achter de link zat geen programma, maar de uitleg dat ik de Windows 7-cd op een netbook kon plaatsen via een externe cd-speler. Huh?

Na nog een uur zoeken op de Microsoft-site, de internet-Hel van Dante, gaf ik het op. Nergens een download te vinden. Dan werd het maar een nieuwe laptop. Op de oude zou ik een versie van Linux plaatsen. Dat kon, volgens meerdere bronnen, in een handomdraai. Pas toen ik deze uitleg las over hoe je Linux moet installeren, begreep ik ten volle dat de macht in deze wereld niet ligt bij politici, bankiers of industriëlen. De macht ligt bij informatici. We zijn volledig van hen afhankelijk. Hun wil is wet. Maar wat zij ‘een handomdraai’ noemen, voelt bij mij aan als een uit de kom getrokken arm.

Niet één arm uit de kom zonder een tweede. Amper vierentwintig uur later stond het vooraan in het nieuws: we moeten allemaal onze wachtwoorden van veelgebruikte sites veranderen door een gigantisch wereldwijd lek in de beveiliging. Het lek luistert naar de mooie naam Heartbleed. We passen allemaal braaf onze wachtwoorden aan, we doen wat de informatici ons opdragen, en het leven gaat voort.

En waarom niet nog een been uitdraaien? Vandaag kwam Telenet met het bericht dat ongeveer 100.000 klanten hun digibox of digicorder moeten vervangen, ook al is hij soms maar vijf jaar oud. De reden? ‘De leveranciers ondersteunen de software niet meer.’ En veel gezeur daarover hoeven ze niet bij Telenet. ‘Veel elektronische toestellen gaan toch maar vijf jaar mee.’

Bij zulke berichten moet ik altijd denken aan de whiz kids die al die software ontwikkelen. Meestal zijn het jongens met een fantastisch stel hersens. Tijdens hun pukkelige jeugd zaten ze op hun zolderkamertje met hun hoofd tussen de bits en bytes. Uitgelachen door de populaire sportjongens, genegeerd door de mooie meisjes, onopgemerkt door de rest. Wat zouden zij proeven als ze ons zien sukkelen met XP, als gekken onze wachtwoorden zien veranderen, of ons zien hollen om een nieuwe digicorder?

Zoete wraak. Dàt proeven ze.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s