De rosé van de literatuur

ThrilersRosé

Ze lagen mooi naast elkaar op de ontbijttafel: het reclameblaadje van de supermarkt en de weekendkrant. De actiefolder stond bol van de WK-prullaria, barbecueschotels en roséwijnen. Op de cover van de weekendkrant werd reclame gemaakt voor een reeks topthrillers aan een spotprijs.

Roséwijnen en thrillers hebben veel gemeen. Bij het aanbreken van de zomer trekken ze onze aandacht als zoemende hommels rond een lavendelstruik. Terwijl de supermarkten hun roséwijnen een prominente plaats geven, krijgen thrillers een podium in de VN Detective & Thrillergids, de Knack Moordzomer, de Maand van het Spannende Boek en kranten en tijdschriften. Het is méér dan zomaar reclame; de roséwijn en de misdaadroman doen ons verlangen naar warme stranden, ligzetels en parasols, teenslippers en zonnebrandolie.

In het magazine van de weekendkrant schreef wijnkenner Bruno Vanspauwen een artikel over rosé. ‘Steeds meer wijnbouwers maken er vandaag een erezaak van om in hun gamma ook een kwalitatieve rosé op te nemen. Wijnliefhebbers kijken er niet langer op neer, integendeel, het staat vandaag chic om een rosé te bestellen. Waarom ook niet? Een kwaliteitsrosé wordt op een gelijkaardige wijze gemaakt als een rode wijn.’ Hé, dacht ik, je kan net zo’n tekst schrijven over misdaadromans.

Vanspauwen gaat verder: ‘Hij [de rosé] heeft een eigen karakter. Ook culinair staat hij zijn mannetje. Zo harmonieert hij goed met charcuterie, gerookte en gegrilde vis (zoals tonijn en zalm), vegetarische gerechten en de Aziatische keuken.’ Met andere woorden: een rosé drink je niet alleen in de zomer, het hele jaar door is hij een uitstekende partner bij veel gerechten.

Misdaadromans zijn de rosé van de literatuur: heerlijk tijdens lome zomerdagen, maar ook de rest van het jaar een uitstekende keuze.

(Het volledige artikel over roséwijn vind je hier.)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s