Het Monster van Calais

September is geen leuke maand voor mensen die bang zijn voor spinnen. Een donkere plek op een muur, in een bad of op de vloer doet je hart stilstaan. Zeker als die vlek begint te bewegen. Je kan alleen nog maar rillen bij de gedachte aan  dat harige lijf, die acht lange poten en dat vreemde, buitenaardse kopje vol groene, fonkelende oogjes.

Het wordt er niet beter op als nieuwssites een horrorbericht de wereld insturen onder de titel ‘Gigantische spin zorgt voor paniek in Wallonië’. In het Noord-Franse Calais vond een winkelier onlangs een gi-gan-ti-sche spin in zijn magazijn, vertelt het artikel. Uit angst belde de winkelier de brandweer, die het dier kwam verwijderen en voor onderzoek overbracht naar een specialist. Op de bijgaande foto zie je het monster: het lijkt alsof het op een muur zit, net boven de vloer en naast een raam, zodat je het minstens 50 cm groot schat. Voor zó’n spin zou je inderdaad de brandweer bellen. Het leger zelfs.

Maar de spinnenspecialist verklaarde dat de griezel – die eruitziet alsof hij elke dag een poedel oppeuzelt – geen mensen aanvalt. Het is een soort huisspin. Die vaak bij ons voorkomt. Live with it. 

Meteen brak paniek uit in Wallonië, zo meldt Het Nieuwsblad, want de gi-gan-ti-sche spin stond al klaar om de grens over te steken. De redactie van Sudpresse werd overspoeld met foto’s van lezers die dachten een gelijkaardig beest gezien te hebben. De nieuwssite schakelde een Zwitserse expert in om de foto’s te bestuderen. In Noord-Frankrijk werd de originele foto duizenden keren gedeeld op sociale media.

Maar dan blijkt het Monster van Calais helemaal geen monster te zijn. In een filmpje  is de spin nog altijd een fors exemplaar, maar een dagelijkse portie poedel? Nee, dat zie ik niet meer gebeuren. De originele foto is gezichtsbedrog. Het juiste perspectief, met een raamkozijn en een vensterbank in plaats van een muur en een vloer, brengt het diertje terug tot zijn juiste proporties. Het horrorverhaal is niets anders dan opgeklopt non-nieuws.

Het bericht deed me denken aan Orson Welles, die met zijn geloofwaardige hoorspel The War of the Worlds, over een aanval van Marsmannetjes, een grote paniek had doen ontstaan onder een deel van de Amerikaanse bevolking. Dat was in de jaren dertig, maar het kan dus nog altijd: een misleidende foto, een opgeklopt verhaal, een veel voorkomende fobie en de kracht van de sociale media, en daar heb je het. Volgens de media was het een algemene paniekgolf. Laten we het houden op een collectief griezelmoment.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s